Wie een woning koopt, heeft hier vaak een hypotheek voor nodig. Sommige mensen laten deze lening de hele looptijd bij dezelfde geldverstrekker staan, maar dit gebeurt steeds minder vaak. De laatste jaren zijn er namelijk meer en meer mensen die hun hypotheek oversluiten naar een andere bank. Ken je mensen in jouw omgeving die dit ook gedaan hebben? Dan denk je hier zelf mogelijk ook wel over na. Voordat je de knoop doorhakt, wil je ongetwijfeld eerst weten of het interessant is om jouw hypotheek over te sluiten. Daarom vertellen wij je in deze tekst waarom het slim kan zijn om jouw lening bij een andere geldverstrekker onder te brengen.

Je kunt flink besparen door jouw hypotheek over te sluiten

We hoeven jou vast niet te vertellen dat de hypotheekrente de laatste jaren flink gedaald is. Bij veel geldverstrekkers kon je een lening afsluiten tegen een rente van minder dan 2 procent. Heb jij jaren geleden een hypotheek afgesloten tegen een veel hoger rentepercentage? Dan is jouw lening in verhouding een stuk duurder. In dat geval kan het slim zijn om jouw hypotheek over te sluiten. Wie zijn hypotheek oversluit naar een andere bank, profiteert namelijk van de huidige hypotheekrente.

Inmiddels is de hypotheekrente niet meer zo laag als enige tijd geleden. De laatste periode is de rente zelfs behoorlijk gestegen. Toch wil dit niet zeggen dat een hypotheek oversluiten bij voorbaat niet interessant meer is. De rente mag weliswaar hoger liggen dan eerst, maar mogelijk ligt de rente nog wel (een stuk) lager dan de rente die jij over jouw hypotheek betaalt. Bepaal daarom nooit zelf of een hypotheek herfinancieren wel of niet interessant is.

Voorwaarden kunnen elders gunstiger zijn

Voor de meeste mensen is een hypotheek oversluiten vooral een financiële kwestie. Logisch, want het is altijd lekker als je minder betaalt voor een lening. Dit betekent namelijk dat je iedere maand meer geld overhoudt voor andere zaken. Toch zijn er ook nog andere redenen om een hypotheek over te sluiten naar een andere bank. Zo kunnen de voorwaarden van de ene geldverstrekker een stuk gunstiger zijn dan die van de andere. Misschien mag je wel een groter deel boetevrij aflossen dan bij jouw huidige geldverstrekker. Oversluiten wordt dus niet alleen uit financieel oogpunt gedaan, al moeten we zeggen dat dit wel de voornaamste reden is.

Hoe weet ik of oversluiten interessant is?

Ligt de huidige hypotheekrente lager dan de rente die jij over jouw hypotheek betaalt? Dan denk je mogelijk dat oversluiten interessant is. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Oversluiten brengt namelijk ook kosten met zich mee. Is jouw rentevaste periode nog niet afgelopen? Dan krijg je te waarschijnlijk te maken met boeterente. Hierdoor verzekert een geldverstrekker zich van het geld dat zij mislopen wanneer jij jouw hypotheek oversluit. Twijfel je of herfinancieren voor jou interessant is? Je kan dan op zoek gaan naar hypotheekadvies in Haarlem. Een hypotheekadviseur werpt namelijk een blik op de huidige situatie en de voorwaarden van jouw lening. Op basis hiervan kan hij je vaak snel zeggen of je er goed aan doet om jouw hypotheek over te sluiten.