Het is misschien niet iets waar je veel over nadenkt, maar er zijn allerlei verschillende dingen die een ventiel in hun midden hebben. Al deze dingen hebben echter niet hetzelfde ventiel, wat eigenlijk ook wel logisch is. De ventielen zullen allen een andere rol hebben en dus ook op andere dingen gemaakt zijn. Dit betekent dus dat er verschillende soorten ventielen op de markt te vinden zijn, maar wat is het verschil hiertussen? En hoe werken die ventielen precies? 

 

Zo werkt het

Als voorbeeld kenmerkt de opbouw van pneumatische ventielen zich door een aantal aansluitingen en schakelstanden. Om te weten over wat voor soort ventiel er wordt gesproken kun je het beste kijken naar de beschrijving van een ventiel. In de beschrijving wordt eerst namelijk het aantal aansluitingen genoemd en daarna het aantal schakelstanden. Denk bijvoorbeeld aan een traditioneel ventiel dat als beschrijving 3/2 heeft. Dit betekent dus dat dat ventiel drie aansluitingen, ook wel poorten genoemd, en twee schakelstanden kent.  Aan de beschrijving kun je zien op welke manier het ventiel je kan helpen voorzien in wat je nodig hebt en of er nog extra benodigdheden zijn. 

 

Beschrijving van ventielen

Hierboven is dus al duidelijk geworden wat de omschrijving van bepaalde ventielen kan betekenen. De drie poorten die een 3/2 ventiel kent, staan voor de voeding, arbeid en ontluchting. Dit ventiel kent maar een arbeidsuitgang waardoor een kamer met perslucht gevuld kan worden. Ook bestaat er een 5/2 ventiel. Deze bevat dezelfde poorten als een 3/2 ventiel, maar nog een extra poort voor arbeid en ontluchting. Hiermee kun je dus twee kamers beluchten en ontluchten. Dit ventiel kan dus de volledige controle nemen over de beide kanten van een actuator, terwijl bij een 3/2 ventiel nog andere elementen nodig zijn om hierin te kunnen voorzien.  

 

Een grote basis

Er bestaat ook de term ventieleiland en de betekenis hiervan is best voor de hand liggend. Bij een ventieleiland is het namelijk het geval dat er verschillende ventielen op worden aangesloten. Ventieleilanden worden voornamelijk gebruikt op machines waar een compacte en snelle opbouw voor wordt gevraagd. Indien dit geïnstalleerd moeten worden, moet je je realiseren dat je dit dient te doen met de juiste kennis. Zo is er een bepaalde opleiding die je meer inzicht kan geven in wat het precies inhoudt en zonder de juiste kennis kun je de installatie beter overlaten aan iemand die er meer verstand van heeft. Zo wordt de installatie namelijk probleemloos en snel uitgevoerd. Ook voor onderhoud is het hebben van de juiste kennis van groot belang, het is dus niet allemaal zo gemakkelijk.