Een gezondere leefstijl, veel mensen hebben dit als goed voornemen. Wat is een gezonde leefstijl eigenlijk? Een gezonde leefstijl houdt onder andere in dat je een gezond voedingspatroon hebt. Dit is echter niet alles. In dit artikel lees je wat nog meer onderdeel is van een gezonde leefstijl. 

Eet gezond en gevarieerd

Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon krijg je voldoende vitamines en mineralen nodig. Deze heeft je lichaam nodig om alle lichaamsprocessen goed uit te kunnen voeren. Daarnaast heb je eiwitten, vetten en koolhydraten (suikers) nodig. Eiwitten zijn onder andere bouwstenen voor cellen. Koolhydraten zijn net als vetten een brandstof voor ons lichaam. Een gezond voedingspatroon houdt in dat je tenminste 80% gezond eet en maximaal 20% ongezond. Gezond eten is bijvoorbeeld vers fruit, groente, peulvruchten, mager vlees, vette vis, volkoren graanproducten en noten. Veel erg bewerkte voedingsmiddelen zijn ongezond. Je kunt hierbij denken aan kant- en klare maaltijden, snoep, koek en chips. Ook rood en vet vlees is niet gezond. Een gevarieerd voedingspatroon houdt in dat je afwisselt in wat je eet. Elk voedingsmiddel bevat namelijk andere voedingsstoffen, die je lichaam nodig heeft.

Drink voldoende water

Water is bijvoorbeeld nodig voor het vervoeren van vitamines en mineralen in je lichaam. Als je te weinig water drinkt kun je uitgedroogd raken. Hierdoor kun je verschillende klachten krijgen, zoals duizeligheid, hoofdpijn en zelfs hartproblemen. Met veel water drinken kun je tevens de kans verkleinen op diverse chronische ziektes. Gemiddeld is 1,5 tot 2 liter water drinken per dag voldoende. Als je daarnaast ook sport heb je nog meer water nodig. Je hebt dan ongeveer 500 ml water nodig per uur. Op warme dagen heb je meer water nodig. Je zweet dan namelijk meer, waardoor je meer vocht verliest. Het kraanwater in NL wordt van tevoren gefilterd, zodat er geen schadelijke stoffen in het kraanwater zitten. De laatste jaren is echter het gebruik van medicatie en drugs flink omhoog gegaan. Op dit moment is er nog niet onderzocht of hierdoor er meer schadelijke stoffen in ons kraanwater zitten. Deze stoffen zijn namelijk zo klein, waardoor ze niet kunnen worden gefilterd met de apparatuur die de overheid gebruikt. Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Dan kun je gebruikmaken van een waterontharder. Dit heeft sowieso een groot voordeel. Het zorgt namelijk voor zachter water. Veel mensen vinden dit lekkerder. Op Boshuis.nl vindt je verschillende soorten waterontharders, zodat je dit kan proberen. 

 

Je mentale gezondheid en genoeg bewegen is ook belangrijk voor een gezonde leefstijl.

Bij een gezonde leefstijl hoort ook het beperken van ongezond gedrag, zoals roken, drugs en alcohol. Het liefst vermijd je het helemaal, maar af en toe het doen is beter dan heel vaak.